DEPOLAMA

“İnovatif vizyonumuz ile doğal kaynaklarımızdan faydalanarak, yeşil depolama sistemi yarattık; teknoloji ile desteklenmiş ekolojik depolamanın öncüsü olduk. Minimum karbon ayak izi ve enerji verimliliği ile patatesi doğal koşullarda koruduk. Patates için en uygun depolamayı yaparız!”

Kapadokya’nın kayaç yapısının özelliklerinden faydalanılarak, yer altına inşa edilen modern iklimlendirme teknolojisine sahip patates depolarıdır.

Doğa Tohumculuk’un kurucusu, ziraat mühendisi Yakup Karahan, patates tarımında tecrübe kazandıktan sonra sektörün ihtiyaçlarını tespit ederek kendi işini kurmaya karar verir. Hiç sermayesi olmayan genç Karahan, yetiştiricilik ayağını çözse de depolamanın çok maliyetli olduğunun farkındadır. Maliyetsiz, kaliteli ve büyük depolama yapmanın yollarını arar. Çözüm, sorunun içindedir! Bütün hikayeyi dinlemek için: https://www.trthaber.com/programlar/guzel-ulke-36-bolum-61.html

Kapadokya bölgesinin tarihi dokusu içinde, bir kısmı kaya içine oyulmuş evler mevcuttur. Bu evler, 1990’lı yıllara kadar aktif olarak kullanılmaktaydı. Her evin muhakkak yer altına oyulmuş küçük bir kileri olurdu. Bazı bölgelerde, bu kilerler mağara depolara dönüştürüldü ve Kapadokya Türkiye’nin narenciye deposu oldu. Aynı mağara depolarda bir süre patates de saklandı; fakat bu depolama patates için sağlıksızdı ve fire oranı çok yüksekti. Ancak, yer altının sağladığı tüm koşullar (nem oranı, ısı yalıtımı, karanlık…) modern bir depoda olsa idi dünyanın en iyi saklama koşulları yaratılabilirdi… Yakup Karahan, teknolojiyi yer altına uyarlamaya karar verdi.

Derinkuyu ve Kaymaklı’daki yer altı şehirlerinin havalandırma sistemi, şehir içindeki hava sirkülasyonu ve nem oranı da bir diğer ilham kaynağıdır.

Yer altı depolarında sıcaklık, doğal kayaç yapısının özelliği nedeni ile yer üstü depolarına kıyasla daha stabildir. Sıcaklık yıl boyunca, kurak geçen yazlarda veya en sert kışlarda bile, 8-10 C derece arasındadır. Bu özelliği nedeni ile iklimlendirme sistemlerinde aşırı enerji harcanmaz. İklimlendirme sistemleri, stabil sıcaklıktaki beklenmeyen değişimlere karşı bir güvenlik önlemi olarak bulundurulur. Yani, yer altı depoları enerji verimliliği sağlar, karbon ayak izini azaltır. Bir diğer yandan, patatesin saklandığı ısı rejimi, patatesin kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir. Bu hedef sıcaklık değerlerini yakalamak ve sabitlemek için modern iklimlendirme sistemleri kullanırız. Bu güne kadar biriktirdiğimiz tecrübelerimiz ile depo firelerini %7’in altına indirdik. Depolamada dünya şampiyonuyuz!

Yeraltı depolarının sağladığı bir diğer avantaj da sahip olduğu doğal nemdir. Patatesin % 80’i sudur ve hasat edildiği andan itibaren yumrular solunum yapar. Patates, solunum yaptığı depo sezonu boyunca patateste ağırlık kaybı dediğimiz su kaybı gerçekleşir. Yer altı depolarının sahip olduğu doğal nem, hem su kaybını önler hem maliyeti düşürür.

Ve yer altı karanlıktır. Gün ışığı, patateste toksik bir madde olan solanin birikimine (patatesin yeşillenmesi) neden olur.

72.140 ton yer altı depolama kapasitemiz; farklı iş modelleri geliştirmeye açık vizyonumuz ile depo kiralama/satış konusunda yanınızdayız!

%7’in altında depo firesi ile depolamada dünya şampiyonuyuz!

İLETİŞİM

Bölge satış temsilcilerimizle iletişime geçmek için tıklayın.

İLETİŞİM